Sunucu Diskleri

Önemli veriler genellikle sürekli erişime sahip olmasını istediğiniz sunucularda depolanır. Bu nedenle %100 güvenebileceğiniz bir belleğe ihtiyacınız vardır. Yüksek kapasiteye ek olarak, sunucu sabit diskleri her şeyden önce güvenilirlik ile karakterize edilmelidir. Artan depolama gereksinimi, mevcut sabit disklerin aşırı tedariki göz önüne alındığında BT yöneticileri için her zamankinden daha büyük zorluklar yaratır. “Sunucum için hangi depolama ortamı doğrudur?” sorunuza cevap verecek olursak; boyutu, yüksekliği, bağlantısı ve hızı dikkate alınmalıdır. Artan veri miktarı göz önüne alındığında, kapasite sorunu önemli bir rol oynamaktadır. Çünkü mevcut sabit disk boyutlarına bakıp doğru karar vermelisiniz. Bu nedenle, bir satın alma işlemi gerçekleştirmeden önce, veri hacminizin önümüzdeki birkaç hafta ve ayda ne kadar hızlı büyüyeceğini tahmin etmelisiniz. Örneğin; video ve görüntü verileri oluşturuyorsanız, çok daha pahalı olsa bile, küçük bir plaka yerine büyük plaka seçmelisiniz. Çünkü her sabit disk kurulumunu yanlış yaptığınız zaman karşınıza vakit kaybı ve maddi külfet çıkacaktır.

SAS ve Seri ATA (SATA) tabanlı sabit diskler şu anda 100 gigabayttan başlıyor ve 4 terabayta kadar çıkıyor. Arada 1, 2 veya 3 terabaytlık çok sayıda değer vardır. Satın alırken gigabayt başına fiyatlara dikkat etmek en iyisidir. Bu kararınızı kolaylaştırır. Önemli olan sadece maliyet değil, sabit diskin performans verileri de değerli bir kriterdir.

Bir sabit sürücü satın alırken, depolama bileşeninin doğru boyutu da önemlidir. Örneğin, disk çapı 2,5 inç olan modeller daha küçük sunucularda kullanılmalıdır. Bunun daha az alan gereksinimi, daha düşük güç tüketimi ve bu 2,5 inç paneller tarafından yayılan daha düşük atık ısı gibi çeşitli avantajları vardır. Bunun için, bu modeller daha az veri depolayabilir. Bu da özellikle küçük ofislerde veya şirketlerde belirleyici kriter değildir. Biraz daha küçük ve kompakt isterseniz, daha yüksek fiyatlara rağmen SSD depolama bileşenleri önerilir.

Özellikle yazma ve okuma hızının ve depolama ortamının kapasitesinin satın alma için ana kriter olmadığı küçük ofislerde veya şirketlerde, depolama kapasitesini artırmak için kesinlikle harici bir sabit sürücü kullanmayı düşünmelisiniz. Bu, yalnızca deneyimli uzmanlar tarafından gerçekleştirilebilen bir sabit sürücünün zaman alıcı kurulumunu önler. Bu durumda, veri aktarımında önceki sürüm 2.0’dan önemli ölçüde daha hızlı olan USB 3.0 bağlantılı mevcut bir modele dikkat etmelisiniz.

Dahili bağlantılarda, sunucu alanında iki bağlantı türü oluşturulmuştur: Seri ATA ve Seri Bağlı SCSI (SAS). Her ikisi de saniyede en az 600 MByte aktarım hızı sunuyor. SAS şimdi 1,2 GByte / s’ye bile ulaşıyor. Seri-ATA 3.2 ile, bu standart 16 GBit / s’ye ulaşabiliyor. Bu da yaklaşık 1.6 GByte / s’lik bir net hıza karşılık gelir. Bu kadar yüksek okuma ve yazma hızları ile baş edebilen SSD bileşenleri özellikle bundan yararlanır.

Açıkça görülebileceği gibi, olası veri aktarım hızı öncelikle diskin SAS veya SATA bağlantısına bağlı olup olmadığına ve sabit disk türüne bağlıdır. Dikkate alınması gereken ikinci bir husus daha vardır; bireysel sabit sürücülerin dönüş hızı. Bunlar seri ATA modellerinde dakikada 7.200 devire (rpm) kadar gelirken, SAS diskleri 15.000 rpm’ye kadar hareket ettirilir. Bu nedenle SATA sabit disklerin daha küçük ofislerde ve şirketlerde kullanıldığı açıktır. Çünkü sabit disk hızı burada gündemde değildir. Buna karşılık, SAS sabit diskleri veri merkezlerindeki ve diğer ortamlardaki performansa dayalı sunucu uygulamaları için en iyi çözümdür.

Mina Bilgisayar mağazamızda sunucularınız için sabit diskler sipariş edin. Bireysel ürünler hakkında herhangi bir sorunuz varsa, lütfen bizi arayın! Danışmanlarımız, sunucular ve uygun sabit diskler hakkındaki tüm sorularınız için uzmanlıklarıyla size destek olacaklardır.