SSD Harddisk

SSD terimi bir kısaltmadır ve “katı hal sürücüsü” anlamına gelir. Başka dillerde buna bazen “yarı iletken sürücü” de denir.

  • Elektronik bir depolama ortamıdır. SSD depolama için flash tabanlı bellek sistemleri ve SDRAM’lar kullanılır.
  • Çok hızlı erişim süreleri, sağlam yapıları ve gürültüsüz özellikleri nedeniyle SSD sabit diskleri geleneksel manyetik depolama sürücülerine göre daha fazla tercih edilir.
  • Fiyatlar normal depolama ortamlarına göre daha pahalıdır. Ancak günümüzde uygun maliyetli olanları da mevcuttur.
  • Daha önce de belirtildiği gibi, SSD depolama ortamları gürültüsüz çalışır. Çünkü hareketli parçaları yoktur ve bu nedenle gürültü üretemezler.
  • SSD depolama sistemleri, özellikle mobil cihazlarda giderek daha fazla kullanılmaktadır. Flash bellek ile karşılaştırıldığında, SSD bellek, neredeyse hiç soğutma gerektirmez.

Geleneksel sabit disklerdeki (HDD’ler) veriler mekanik okuma/yazma kafaları tarafından dönen disklere manyetik olarak yazılırken, SSD tamamen elektronik bir ortamdır. Bilgiler, dijital bileşenlerin bellek hücrelerinde saklanır. En büyük avantajı kısa erişim süresidir. Çünkü bu hücrelerin her biri doğrudan ve kendi adresleri üzerinden dolaşma olmadan adreslenebilir. HDD’lerde ise okuma/yazma kafalarının önce verilere geçmesi gerekir. Bunlar farklı yerlerde bulunuyorsa verilerin toplanması biraz zahmetlidir. Bu da SSD’lerin hız avantajının bu tür görevler için daha uygun olduğu anlamına gelir. Ancak ilgili verileri sırayla okumak söz konusu olduğunda HDD’lerin de çok ilerisindedir.

Bir sistem veri taşıyıcısı olarak SSD, diğer bilgisayarların yanı sıra masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarda HDD’ye karşı muazzam bir performans avantajı sağlar. Çünkü işletim sistemi özellikle çeşitli konumlardan küçük veri bloklarını çağırır. Ayrıca, kullanıcı uygulamalar için kısa yükleme ve depolama sürelerinden yararlanır. Manyetik diskleri döndürmek yerine, SSD’de yalnızca elektronik bellek modülleri vardır.  Bir SSD her PC veya dizüstü bilgisayarı çalıştırır. Küçük sabit diskler çok hızlı yazma ve okuma hızlarına ulaşır ve böylece eski bilgisayarları yeniden normal performansına getirebilir. SSD sabit sürücüsünde mekanik bir parça bulunmadığından pratik olarak sessizdir.

İdeal olarak, SSD’yi kurmak istediğiniz PC veya dizüstü bilgisayara Windows 7, 8 veya Windows 10 kurulmalıdır. Bu Windows sürümleri en iyi şekilde bir SSD sabit sürücü ile çalışır ve ayrıca SSD’nizin zaman içinde yavaşlamasını önleyen TRIM işlevine sahiptir. Mevcut anakartta bir SATA denetleyicisi bulunmalıdır. Bir SSD’nin hızından yararlanmak için en az SATA 2 olmalıdır. Daha iyi ve dolayısıyla daha hızlı SATA 3’tür. Ayrıca, AHCI modunun BIOS’ta etkinleştirilmesi gerekir. Aksi takdirde Windows SSD’yi tanımaz. M.2 bağlantısını kullanan ve saniyede birkaç gigabayt aktaran M.2 SSD’ler de vardır. Burada kurulum sadece daha fazla anakart ve modern dizüstü bilgisayarların getirdiği farklı bir konnektör üzerinden çalışıyor.