Hizmetler
Harddisk
Sabit disk sürücüleri olarak da adlandırılan harddiskler, elektronik aygıtlar için büyük miktarda veri depolar. Verileri oluşturan ikili basamak sayısı oldukça şaşırtıcıdır. Sabit sürücüler genellikle depolama kapasitesi, veri erişim performansı ve fiziksel form faktörü gibi unsurlara göre karakterize edilir ve sınıflandırılır. Tüm sabit diskler, cihaz kullanımı için verileri kalıcı olarak depolayan yığın depolama cihazları olarak kabul edilir. Sabit diskler bilgisayarlar ve diğer aygıtlar için etkin veri kaynağı işlevi görmez. Bunun yerine sabit diskler, kullanım için cihazın ana belleğine veri çağırmak için tercih edilir. Sabit sürücü sınıflandırması başlangıçta mekanik tabanlı sabit sürücülere özel olsa da, flash belleğin bir yığın depolama çözümü olarak ortaya çıkması kategoriyi genişletti. Bir sürücü, görevi nasıl yerine getirdiğinden ziyade gerçekleştirdiği görev ile karakterize edilir hale geldi.
Kullanılabilir Depolama Alanı
Bir sabit sürücünün ne kadar veri depolayabileceği en belirgin özelliklerinden biridir. Kapasite, genellikle aynı performans gösteren modeller arasındaki tek farktır. Modern sabit disk depolama alanı gigabayt ve terabayt olarak ölçülür ve yıllar içinde katlanarak kapasite artarken, fiyat megabayt başına binlerce dolardan oldukça alt tutarlara düştü. Flash tabanlı sabit disklerin kapasitesi, plakalı sabit disklerden daha yüksektir.
Veri Erişim Performansı
Sabit sürücüler veri okuma ve yazma hızları ile karakterize edilir. Mekanik sabit sürücüler, iç disklerin saniyede kaç kez döndüğüne göre sınıflandırılır. Bununla birlikte, ham hız her zaman daha iyi genel performansa eşit değildir. Depolama mekanizması, bağlantı türü ve aygıt bant genişliği de rol oynar. Depolama mekanizması olarak flash belleği kullanan yarı iletken sürücüler, verileri mekanik disk plakaları kullanan sabit sürücülerden daha hızlı okuyabilir ve yazabilir. Ayrıca, sabit sürücüler aygıt bağlantı türüyle ilgili bir performans sorunu ile karşılaşır. SATA I kullanan bir sabit sürücü, cihaz verilere daha hızlı erişebilse bile 1,5 Gbps’den daha hızlı veri aktaramaz.
Cihaz Faktörü ve Bağlantı
Sabit sürücüler ayrıca cihazın kapladığı alan ve bilgisayara nasıl bağlandığı ile de karakterize edilir. Sabit sürücüler, birbirini dışlayan SATA, SAS, SCSI ve PATA bağlantı standartlarını kullanır. SATA sabit disklerini kullanan bir bilgisayarın SATA standardını desteklemesi gerekir. Bu özellik genişletme kartları ile masaüstlerine eklenebilir. Sabit sürücüler ayrıca 3.5, 2.5 ve 1.8 inç gibi form faktörü ölçümleriyle de karakterize edilir. Daha büyük bir form faktörü, daha küçük bir form faktörü kullanan bir cihaza sığmaz. Ancak bunun tersi montaj ekipmanı ile çalışır.
SATA ve HDD Arasındaki Fark
SATA nedir?
SATA, Seri Gelişmiş Teknoloji Bağlantısı anlamına gelir. SATA, sabit disk sürücülerinden bilgisayar sistemlerine veri aktarmak için kullanılır. SATA, disk sürücüleri, optik sürücüler, SSD vb. gibi diğer depolama aygıtları ile iletişim için bir ara birim noktasıdır. SATA kabloları daha ince ve esnektir. SATA’nın sabit sürücüye göre birçok avantajı vardır.
SATA’nın Avantajı
- SATA kabloları esnek ve incedir
- SATA aktarım hızı HHD’den çok yüksektir.
- Kablo uzunluğunu yönetmek çok kolaydır.
- SATA, RAID’i verimli bir şekilde yönetir.
- Dahili-harici bir arayüz sağlar.
- NCQ (Yerel Komut Kuyruğu) ile donatılmıştır
SATA’nın jumper kabloları yoktur ve bu nedenle Master / slave / kablo seçim ayarıyla karışıklık olmaz.
SATA’nın Dezavantajları
- Saten sürücüler yalnızca bir IDE’de kullanılabilir.
- Bilgisayar geri dönüşümlü arayüzü IDE sadece ucuz bir SATA kullanabilir.
- Kablo uzunluğu çoksa, yüksek hızda sürülen seri cihazlar parazite maruz kalabilir.
HDD nedir?
Tüm bilgisayarlarda, depolama aygıtı olarak kullanılan geleneksel sabit disk anlamındadır. Tipik bir sabit disk, veri depolamak için kullanılan plakalı dairesel bir disk içerir. Disk döner, okuma-yazma kolunun diskteki verileri okumasına ve sistemin çalışması sırasında veri yazmasına izin verir. Bu durum sabit diskin performansını etkiler. İşletim sisteminiz yanıt verir ve sürücüde yüklü uygulamaların yüklenmesi ve açılmasının uzunluğu ile ilgilidir. Eski sabit sürücüler bir bilgisayarın anakartına bağlanmak için bir IDE bağlantı noktası kullanırdı. Ancak şimdi birçok modern sabit sürücü SATA bağlantısı kullanır. SATA’nın yeni sürümü olan SATA III, modern anakartlarda bulunur ve bir HDD için mümkün olan en hızlı veri aktarımlarını yapabilir.
HDD’nin Avantajları
- Veri depolamak için geniş bir kapasiteye sahiptir.
- DVD’ler gibi optik disklerden çok daha hızlıdır.
- Kalıcı depolaması vardır.
- HDD kolayca değiştirilebilir ve yükseltilebilir.
HDD’nin Dezavantajları
- Hareketli parçalara bağlıdır.
- Disk yüzeyi kolayca zarar görebilir.
- Ağır güç tüketir.
- Daha fazla gürültü yapar.
- Okuma/yazma hızı RAM’den daha yavaştır.
Mina Bilgisayar firmamız kurulduğu günden bu yana her türlü harddisk satışını, bakım, onarım ve tamirini gerçekleştirmektedir. Bize web sitemizde yer alan iletişim bilgilerimizi kullanarak ulaşabilirsiniz.